Flere steder på Amager har praktisk talt gennemgået en større renovation i løbet af de seneste 10 år. Af den grund er flere områder blevet utroligt attraktive, både for studerende, børnefamilier, virksomheder o.l. Det kan derfor godt betale sig at sætte sig på venteliste til et kollegieværelse på Amager, da du kan være sikker på at få et studieliv i moderne og veludviklede omgivelser.
Der er utroligt mange årsager til at vælge et kollegium på Amager. Er du lidt i tvivl om, hvorvidt du skal prioritere et kollegieværelse på Amager over et i indre København, Roskilde e.l., kan du blive klogere på, hvad der gør Amager til en god beliggenhed for studieboliger herunder:
Der findes mange kollegier på Amager, og det er således helt op til dig, hvilken del af Amager du helst vil bo i. Der er reelt fordele og ulemper ved alle placeringer, så det er vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad du ønsker at prioritere i valget af kollegium. Er det f.eks. vigtigst for dig at få et stort kollegieværelse, at det er så billigt som muligt, at offentlig transport er lige til døren e.l.?
I de følgende afsnit kan du læse om tre af de mest populære og bedst placerede kollegier på Amager. Hvis du vil vide mere om de enkelte kollegier eller andre kollegier på Amager, kan du læse mere ved at klikke ind på de enkeltes sider ovenfor.
Amagerkollegiet ligger i Ørestaden og blev oprindeligt bygget tilbage i 1967, men blev renoveret i 2000. I alt har kollegiet 278 boliger til rådighed, hvoraf nogle praktisk talt er rækkehuse, mens andre er i etagebygninger. Der er både 1, 1,5 og 2-værelses boliger til rådighed, så man kan bo der, uanset om man blot er én person eller en lille familie. Ønsker man at bo en husstand på kollegiet, kræver det, at minimum én er studerende.
En af de helt store fordele ved Amagerkollegiet er, at alle boliger er udstyret med eget toilet, bad og trinettekøkken. Det er desuden muligt at have kæledyr på kollegiet, så hvis du er dyreelsker, er dette et oplagt kollegie for dig. Man må dog ikke have hund på Amagerkollegiet.
Hvis du elsker grønne og rolige omgivelser, så er Amagerkollegiet et godt valg. Derudover er det nemt at komme til og fra med både offentlig transport, cykel og i bil. Det store shoppingcenter Fields er desuden blot et par hundrede meter fra kollegiet.
Øresundskollegiet er Danmarks og Nordens største kollegium. Det er placeret på Amagerbro lige ved Amagerbro Metro Station. I alt er der 1.025 boliger til rådighed på området. Du vælger selv, hvor meget af “kollegielivsoplevelsen” du vil have, når du bor på Øresundskollegiet. Det er nemlig muligt at vælge, om du vil bo i lejlighed med delte faciliteter, f.eks. køkken, eller om du vil have en lejlighed for dig selv. Selvom du vælger en bolig med eget toilet, bad, køkken o.l., kan du naturligvis sagtens deltage i de forskellige aktiviteter på kollegiet og benytte dig af de forskellige faciliteter, f.eks. træningsrum og bar.
Prisen for en bolig på Øresundskollegiet svinger meget, alt efter hvilken type lejlighed du ønsker. Af den grund er dette kollegium et godt valg, uanset hvor mange eller få penge du har at gøre godt med. Vær dog gerne opmærksom på, at du skal være under uddannelse i Københavnsområdet for at kunne blive optaget på Øresundskollegiet. Det er altså ikke en løsning, hvis du er fjernstuderende e.l.
Bikuben Kollegiet Ørestad er ideelt til dig, der skal studere på Københavns Universitet ved Søndre Campus. Du kan nemlig se direkte over på universitetet fra kollegiet. Dog er det også et fint kollegium, selvom du studerer inde i byen. Kollegiet ligger i gåafstand fra Islands Brygge metrostation og så går der busser lige ude foran.
Der er 107 boliger til rådighed på kollegiet, så det er ikke det største på Amager. Til gengæld er det både muligt at få enkeltværelser, parværelser, 2-etages familieboliger og handicapværelser. Dette er altså et kollegium med plads til alle. Uanset hvilken type værelse du får, har du adgang til eget bad og toilet, samt et lille tekøkken. Priserne starter fra 3.800 kroner for et enkeltværelse på Bikuben Kollegie Ørestad.
Der er naturligvis en hel del ting, som du skal være opmærksom på og gøre dig overvejelser om, når du skal til at flytte på kollegium. F.eks. er det vigtigt, at du vælger et kollegium, der passer til dine behov. Dette gælder både i forhold til beliggenhed og mængde af fælles ansvar, men også indretnings- og størrelsesmæssigt. Herunder kan du læse om tre andre vigtige parametre, som du især skal være opmærksom på, når du leder efter et kollegieværelse.
Det er utrolig vigtigt at finde et kollegieværelse, hvor stedets husleje passer til dit budget. For at finde frem til, hvad du kan give i leje om måneden, kan du med fordel udforme et budget, hvor du inkluderer, hvad du vil få i SU og hvad du ellers skal have råd til. Husk at inddrage, hvor meget du regner med at bruge på transport til og fra dit uddannelsessted, et madbudget og penge til bøger, skriveredskaber, computer o.l.
Når du har fundet ud af, hvad du kan sætte af til husleje om måneden, kan du også nemmere søge og vælge kollegieværelse, da du kan fjerne alle de boliger, der er for dyre. Husk at du i de fleste tilfælde kan søge om boligstøtte. Hvis du vælger en for dyr bolig, kan det være, at du bliver for afhængig af et studiejob eller er nødt til at tage studielån for at betale husleje.
I de fleste tilfælde er det kun tilladt at bo på kollegie, når man er optaget på et uddannelsessted. Det er derfor ikke altid muligt at sætte sig på venteliste før man har et bevis for optagelse på uddannelsen. Der er dog forskellige regler fra kollegie til kollegie, så det kan godt betale sig at dobbelttjekke. For jo før du kommer på venteliste til en bolig, desto hurtigere vil du få et tilbud.
Derudover skal du være opmærksom på, at man skal kunne bevise, at man er studerende i den tid, som man bor på kollegiet. Du skal altså på årlig basis (måske oftere, hvis kollegiet kræver det) indlevere en tro og loveerklæring på, at du stadig er optaget. For nogle gælder det, at man skal have en underskrift på nogle papirer af skolen, som skal sendes ind til boligselskabet. De fleste kollegier har desuden regler om, at man skal flytte ud inden for tre måneder, når man ikke længere er optaget på en uddannelse. Dette gælder f.eks., hvis du er blevet færdig eller stopper undervejs i uddannelsen. Du må oftest gerne fortsætte med at bo på kollegiet, hvis du er på orlov, er syg i en længere periode, gravid e.l.
Mange mennesker ønsker at blive beboer på et kollegium, og derfor kan du godt risikere at blive sat på venteliste, især hvis du vælger en af de mere populære kollegier. For nogle boliger er der kun et par måneders ventetid, men du skal forberede dig på, at der kan gå år før du modtager et tilbud på en kollegiebolig. Det er altså ikke nødvendigvis en løsning, som du kan forvente skaffer dig en bolig med det samme.
Hvis du er meget afhængig af at finde en bolig, f.eks. hvis du kommer fra et andet sted i landet e.l., så kan det godt tænkes, at du er nødt til at gå på kompromis i valget af kollegie. Måske du skal søge udenfor København, acceptere fællesfaciliteter eller være villig til at betale lidt mere for lejligheden. Du kan altid fortsat stå på venteliste til en anden studiebolig, selvom du takker ja til en.