Aarhus er kendt som Smilets By, og der er da også meget at smile af, hvis man bor i eller omkring Aarhus. F.eks. har du adgang til et optimalt byliv, men har samtidig ikke svært ved at trække dig lidt væk til grønne områder. Der er desuden et hav af oplevelser til rådighed i Aarhus, så uanset om du elsker historie, kunst, underholdende oplevelser e.l., så er der rigeligt at tage sig til på en fridag i Aarhus.
Du kan læse mere om Aarhus som studieby, hvordan du bedst muligt finder en bolig i Aarhus, når du er studerende og hvad du skal være opmærksom på som ny studerende i området i afsnittene herunder.
Det er en fornøjelse at være studerende i Aarhus, da man er omgivet af mange andre ligesindede. Faktisk er næsten hver femte indbygget i Aarhus studerende, hvilket resulterer i en gennemsnitsalder på omkring 24 år. Som Aahus Universitet selv skriver på deres hjemmeside, så er “de studerende en del af byens DNA”. Det betyder, at du vil være omgivet af andre studerende, nærmest uanset hvor du befinder dig i byen. Du kan således sagtens forvente, at dette er en by med masser af liv og imødekommenhed over for studerende.
En anden klar fordel ved Aarhus er, at du kan komme rundt overalt, hvis du bare har en cykel. Det er intet problem at komme fra A til B på cykel, da alt er indenfor cykelafstand. Du behøver således ikke være i topform eller forberede dig på at cykle ekstremt mange kilometer for at tage cyklen frem for at være afhængig af offentlig transport. Der er naturligvis også offentlig transport til rådighed i byen, og ellers kan du vælge at investere i en lille bil, så du har stor fleksibilitet, hvis du også vil rejse et stykke udenfor byen ind imellem.
Man kan især mærke, at Aarhus tager hånd om de studerende ved, at Aarhus Kommune har indført et særligt prioriteringssystem for nye studerende, der starter i forbindelse med efterårssemesteret. Dette kaldes for en boliggaranti, der skal sikre, at ingen nye studerende står uden tag over hovedet, når de flytter til Aarhus for at gå på uddannelse. I praksis resulterer garantien for, at alle nye studerende rykker frem i køen, så de kan blive tilbudt en kollegie- / ungdomsbolig inden semesterets start eller lige efter. Der er således ingen grund til at gå i panik, hvis du ikke lige har et værelse i baghånden.
Du skal dog være opmærksom på, at du ikke er garanteret en bolig til studiestart og skal på venteliste som alle andre, hvis du vælger at sige nej til den bolig, som du får tilbudt via boliggarantien. Det er altså kun muligt at få ét tilbud, og ønsker du ikke at takke ja til det, så er du på egen hånd sammen med de resterende studerende.
Der gælder lidt andre regler i forhold til at blive skrevet op på venteliste ved brug af boliggarantien end du muligvis har læst dig frem til i andre kommuner. Normalt kan man ikke skrive sig på venteliste til et kollegieværelse før man er optaget på en adgangsgivende uddannelse - nogle gange i området. Dette gør sig dog ikke gældende for dette tilbud. Du kan skrive dig op på venteliste allerede 6 måneder inden studiestart. Det betyder, at du reelt godt må skrive dig op, selvom du endnu ikke ved, om du bliver optaget eller har besluttet dig for, at du vil studere i Aarhus. Det giver mere ro i maven at vide, at der er en bolig, der venter på en frem for at tro, at man ender uden tag over hovedet.
Der vil muligvis sidde nogen med ideen om, at man kan spare en del penge på husleje og generelle udgifter, hvis man vælger at studere i Aarhus frem for i København. Den idé kan man desværre lige så godt lægge på hylden med det samme - det er nemlig ikke som sådan billigere at være studerende i Aarhus. Det skyldes, at byen er yderst populær, hvorfor der bl.a. er rift om kollegieværelserne / ungdomsboligerne, og at husleje, restaurant og café priser, oplevelser o.l. stadig koster en del.
Når det så er sagt, så er der også mange fordele ved at vælge Aarhus til, hvis du overvejer, hvor du vil tilbringe de næste år af dit liv, mens du studerer. For som nævnt i et ovenstående afsnit, så er Aarhus en by, der tager hånd om de studerende. Det er således et attraktivt sted at være studerende. Der er også efterhånden blevet bygget en del kollegier, hvorfor det er muligt at finde et kollegium, der lever op til dine præferencer.
I de nedenstående afsnit kan du læse et lille udpluk af nogle gode kollegier i Aarhus. Hvis du vil vide mere om de enkelte kollegier eller se eksempler på andre gode studieboliger, så kan du blot trykke ind på de forskellige på den ovenstående liste.
Grundfoss Kollegiet ligger ved havnen i Aarhus, så du kan roligt stole på, at du er centralt placeret og alligevel er omgivet af en smule luft. Kollegiet er bygget som et 12-etagers højhus med i alt 159 boliger til rådighed. Disse er fordelt på tre boligtyper: et-værelses lejligheder, to-værelses lejligheder og en anden form for to-værelses lejligheder, hvor der er separate beboelsesrum. Alle lejligheder har eget køkken og bad til rådighed.
Du kommer dog ikke til at være helt for dig selv, hvis du gerne vil have del i studielivet på kollegiet. På 12- etage er der diverse fælles faciliteter for beboerne, heriblandt to køkkener, hvor man kan foretage fællesspisning. Der findes også opholdsrum, en tagterrasse og udearealer. I kælderen finder du cykelparkering og fælles vaskeri. Prisen for en lejlighed på Grundfoss Kollegiet er overskuelig, da denne ligger mellem 2.000 og 4.000 kroner.
Du kan udmærket vælge at søge ind på Christianshøj Kollegiet, hvis du gerne vil være relativt tæt på Aarhus Universitet, Aarhus Tech, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole m.fl. Dette kollegium ligger nemlig centralt placeret, hvorfor du kan gå eller cykle til det mest, uden at det tager dig for lang tid. Du kan naturligvis også vælge at tage offentlig transport, men det kan næsten ikke betale sig med denne placering. På kollegiet finder du fællesrum, -vaskeri, cykelskur, overvåget parkering, opbevaringsrum m.m.
Det er muligt at skrive sig op til flere værelsestyper på Christianshøj Kollegiet. Der er 16 enkeltværelser, hvor man deler toilet, bad og køkken med andre. Derudover er der 39 etværelses lejligheder, 22 dubletter og 15 toværelses lejligheder - du deler ikke toilet, bad eller køkken med nogen, hvis du har en af disse rum. Nogle af lejlighederne er desuden handicapvenlige, så du kan sagtens søge ind, selvom du har særlige behov. Prisen for et værelse eller lejlighed på Christianshøj Kollegiet er en smule dyrere end andre, men det skyldes nok i høj grad den centrale placering, hvor du kun er et stenkast væk fra mange uddannelsesinstitutioner, oplevelser, handlemuligheder o.l.
Hvis du ikke har noget imod at have et lille stykke vej ind til dit uddannelsessted, så kan du med fordel se nærmere på ungdomsboligerne Rønnehegnet. For selvom det ligger knap 7 kilometer fra Aarhus Universitet, afhængigt af hvilken rute du kører, så er der mange gode grunde til at vælge disse boliger til. F.eks. får du adgang til grønne udendørsarealer og parkeringspladser. Det er altså en oplagt løsning til dig, der har bil. På grunden er der også fællesrum og -vaskeri.
Du kommer dog ikke til at dele bad, toilet eller køkken med andre, da alle ungdomsboliger er udstyret med sit eget. I Rønnehegnet er der 24 studieboliger til rådighed, hvoraf 16 af dem er enkeltværelser på cirka 29 m2 og de resterende 8 er 2-værelses på omkring 58 m2. Det er tilladt at have én hund eller kat i disse boliger. Derudover er prisen presset i bund på trods af de mange fordele ved at bo her. Rønnehegnet er altså ideelt til dig, der gerne vil bo, som var studieboligen et lille rækkehus.
Der er nogle forskellige faktorer, som det kan være godt at gøre sig vidende om, inden man flytter ind på et kollegie eller i en ungdomsbolig. Dem kan du læse mere om i de følgende afsnit.
Når du undersøger, hvilke kollegier du ønsker at søge eller sætte dig på venteliste til, så skal du sikre dig, at du lever op til ejendommens krav. Det er nemlig spild af din egen tid, hvis du har brugt tid på at skrive dig op på venteliste, og efterfølgende går og venter på optagelse, hvis du slet ikke kan blive godkendt til den lejlighed, som du søger.
Adgangskravene kan være meget forskellige fra sted til sted. De fleste kollegier vil blot have krav om, at du kan bevise, at du er optaget eller allerede går på en adgangsberettiget uddannelse. Andre adgangskrav kan være alt fra, at du ikke har børn eller husdyr, at du går på en bestemt uddannelse, at du skriver en motiveret ansøgning til kollegiet m.m. Det kan også være, at kollegiet forventer, at du engagerer dig i studiemiljøet, mens du bor der. Dette gør sig især gældende, hvis ejendommen består af flere fælles faciliteter.