Det mest populære sted for studerende at søge hen i forbindelse med uddannelse er Danmarks hovedstad: København. Det undrer nok ikke nogen med tanke på, at København byder på mange uddannelsessteder, et rigt studieliv og gode muligheder for transport af forskellig art. Uanset hvor du ønsker at bosætte dig i København, vil du få en oplevelse for livet.
I de nedenstående afsnit kan du læse alt, hvad der er værd at vide om dét at finde en studiebolig i København og hvorfor du skal vælge at bo i København. Vi guider dig desuden til, hvad du selv kan gøre, hvis du akut står og mangler en ungdomsbolig / kollegieværelse.
Der er mange studieboliger at vælge imellem i København, men du kan lige så godt forberede dig på, at der er rift om pladserne. Det er altså ikke nødvendigvis sådan, at du får tilbudt en bolig lige med det samme, selvom du skriver dig op på mange forskellige lister. Det bedste, du kan gøre for hurtigst muligt at finde en studiebolig i København, er at skrive dig op til flere forskellige boliger rundt om i København. Søg også gerne lidt uden for indre by, da der kan være mindre rift om disse værelser og lejligheder.
Det kan bedst betale sig at skrive sig op til et kollegie i København hurtigst muligt efter, at du har fundet ud af, at du er blevet optaget på uddannelsen. Jo før du skriver dig op, jo højere oppe på listen er du i forhold til andre ansøgere. Du skal være opmærksom på, at du ikke blot kan skrive dig op på en venteliste til kollegieværelser eller -boliger før du er blevet optaget. De fleste lister har nemlig et krav om, at du skal være optaget på uddannelsen eller allerede være indskrevet på et uddannelsessted for at kunne søge en studiebolig.
Derudover skal du være opmærksom på, at de enkelte kollegier kan have særlige krav til deres ansøgere, som du skal opfylde for overhoved at komme i betragtning. Disse krav er meget forskellige fra kollegie til kollegie, men har en afgørende indflydelse på din optagelse på stedet. Det kan klart anbefales, at du holder et vågent øje med den estimerede ventetid på diverse kollegiers ventelister. Nogle steder har trods alt en langt kortere venteliste end andre, og det kan derfor være en fordel at søge ind disse steder. Du kan jo altid flytte igen, hvis du får tilbudt en større, billigere, bedre placeret e.l. ungdomsbolig.
Det kan give grund til megen panik, at man står uden tag over hovedet, når man skal til at studere i København. Der er dog flere muligheder for at finde et sted at bo, så du skal ikke blive alt for nervøs. Du skal dog være klar på at tage imod et værelse, der ikke nødvendigvis lever op til alle dine forventninger og ønsker til stedet. Dette gælder, uanset om du vælger at leje et værelse privat eller skrive dig op på studiestartslisterne.
Studiestartslisterne er et sted, hvor du kan skrive dig op, hvis du er nyoptaget på en uddannelse i København og ikke har en bolig til rådighed. Når du står på denne liste, bliver din ansøgning prioriteret over andre ansøgere. Den eneste ulempe ved at stå på denne liste er, at du ikke har nogen indflydelse på, hvor du bliver tilbudt en bolig. Du kan altså sagtens risikere at komme et godt stykke væk fra dit uddannelsessted - dette vil dog aldrig blive mere end én time med offentlig transport. Du har ej heller indflydelse på boligens størrelse, men prisen for husleje vil altid ligge under 3.500 kroner for boliger på denne liste.
Der er et par krav, som du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at skrive dig op på studiestartslisterne. Du skal bl.a.:
Hvis du er helt på Herrens mark i forhold til at finde en studiebolig, så kan du gå efter et kollegium, der tager imod motiverede ansøgninger. Dette giver dig en større chance for at skille dig ud fra de andre ansøgere, da du så ikke blot er næste nummer i rækken. Det er dog vigtigt, at du gør dig umage med ansøgningen - den tæller trods alt ind i en samlet bedømmelse af dig.
Det er naturligvis attraktivt at bo i indre by, især hvis du studerer på en af de uddannelsesinstitutioner, der ligger i Centrum. I så fald har du ikke så langt til dit uddannelsessted eller oplevelser i byen. Men det kan faktisk godt betale sig at søge lidt ud, f.eks. bare til Vanløse, Valby, Amager e.l., da nogle af disse kollegier er billigere, samt ikke har lige så lange ventelister. Dette skyldes til dels, at flere af de større kollegier ligger lidt uden for indre København, hvorfor der er plads til flere studerende på samme tid. Du kan også udmærket søge endnu længere ud, f.eks. til Lyngby, hvis du ikke har noget imod lidt transporttid til studiet.
København er ikke ligefrem en billig by at være studerende i. Dette gælder både i forhold til boligsituation, indkøb, transport, oplevelser o.l. For at få SU’en til at række til mest muligt, giver det god mening, at man forsøger at finde en billig bolig. Problemet er dog, at de fleste billige kollegier har lang venteliste, hvorfor det kan tage en del år før du overhoved bliver tilbudt en studiebolig. Du kan derfor med fordel gå efter at finde en midlertidig bolig, der passer til dit budget, indtil du bliver tilbudt en studiebolig, som du har skrevet dig op til.
Når du er på jagt efter et billigt kollegium i København, skal du sørge for at sammenligne de forskellige boliger. F.eks. er der stor forskel på at betale 3.000 for et kollegieværelse på 15 m2 og et på 30 m2. I så fald vil den store bolig nok være at foretrække i de fleste tilfælde. Du skal desuden holde et vågent øje med, hvad der er inkluderet i huslejen. Nogle kollegier inddrager f.eks. aconto udgifter i deres husleje, mens andre steder kræver dette betalt særskilt - altså ikke som værende en del af den faste husleje.
Derudover skal du også kigge nærmere på, om du får din egen lille lejlighed med køkken, bad og toilet eller om disse skal deles. For nogle kan det betyde en hel del i forhold til valg af kollegium. Husk gerne, at det er meget forskelligt fra person til person, hvad der betegnes som et billigt kollegieværelse. Med priserne i København er det desuden ret svært at få plads på et kollegium, der er i den helt lave ende, da de fleste værelser koster +2.000 kroner.
Selvom du finder et nogenlunde billigt kollegie i København, så kan din husleje og faste udgifter stadig godt blive dyrere end det du egentlig får udbetalt på SU. Det er dog muligt at søge om boligstøtte til de fleste af kollegierne i København. Dette kan spare dig for en del hundrede kroner om måneden, afhængigt af hvad du betaler i husleje. Der er visse krav, som du skal leve op til for at kunne søge om boligstøtte. Du skal f.eks. bo til leje i en bolig med eget køkken, trinettekøkken tæller, og kunne bo i boligen hele året rundt - det må altså ikke være et kolonihavehus e.l.
Det er svært at give en præcis udregning af, hvad du kan få i boligstøtte, da der er flere faktorer, som spiller ind i beregningen. F.eks.:
Du skal desuden være opmærksom på, at kun én person kan få boligstøtte per lejebolig. I skal altså ikke alle søge om boligstøtte, hvis I bor flere i boligen. Du kan læse mere om boligstøtte og hvordan du udregner, hvad du selv kan få i boligstøtte hos Borger.dk.
Mange studerende vælger at supplere deres indkomst med et studiejob, hvilket er en rigtig god løsning, hvis du har tiden til det. Dette sikrer dig flere penge mellem hænderne og giver dig lidt erhvervserfaring. Det er især en fordel, hvis du kan finde et job, der er relevant for dit studie. På den måde er du bedre klædt på til at søge jobs, når du er færdiguddannet.
Er du begravet i studierne, og kan derfor ikke overskue et job ved siden af, så er der mulighed for at tage et studielån hver måned i al den tid, du er studerende på en SU-berettiget uddannelse. Du skal dog være opmærksom på, at disse penge skal betales tilbage, når du ikke længere er studerende. Studielånet er altså en gæld, og denne løsning kan derfor ikke anbefales, hvis du har mulighed for at arbejde. Det er trods alt bedre at tjene sine egne penge end at skylde efter endt studie.
Der er mange fordele ved at vælge en bolig i København, uanset hvilken bydel du vælger. Først og fremmest er du centralt placeret, hvorfor du nemt kan komme til og fra arbejde, dit uddannelsessted, hjem til dine venner og familie m.m. Du har adgang til offentlig transport nærmest, uanset hvor du bor i København og omegn - og så er der da også rig mulighed for at tage cyklen, når vejret er med dig. København er trods alt kendt for sine gode cykelstier og -ruter.
Derudover er der masser af ting at tage sig til i København, når du har fri fra studiet. Er det godt vejr, kan du f.eks. gå en tur på Strøget, i Zoologisk Have eller rundt om Søerne. Du kan også tage dig tid til at være turist i egen by og se forskellige historiske attraktioner eller gå på museum. Uanset hvor du befinder dig i København, vil du desuden hurtigt kunne finde en hyggelig café, cocktail-bar e.l. Og København mangler da heller ikke spillesteder, så du kan altid finde et sted, der passer til dine musikpræferencer.
At være studerende i København handler om meget mere end blot at finde en bolig at bo i. Uanset hvilken uddannelse du går på, har du god mulighed for at deltage aktivt i studiemiljøet - både på din uddannelse og samlet for alle studerende i København. Der er f.eks. flere områder og caféer, der er særlige mødesteder for studerende på tværs af uddannelser, heriblandt Studenterhuset i Købmagergade. Bylivet er da også velegnet til studerende, hvor der er mange forskellige barer at vælge imellem, som sælger alkohol til fornuftige priser og spiller musik for aldersgruppen.
Helt kort kan det altså siges, at København har meget kultur og studieliv at byde på, hvorfor det er et fremragende sted i Danmark at være studerende.
Der findes et hav af kollegier at vælge mellem i København. Det er helt op til dig selv, om du vil sætte dig på venteliste til en bolig i midten af København eller hellere vil bo en smule uden for indre by, så du kan have lidt mere luft omkring dig. Derudover skal du også gøre dig nogle overvejelser om, hvorvidt du ønsker en ungdomsbolig, hvor du primært bor for dig selv, eller om du foretrækker fælles faciliteter.
Herunder kan du læse vores bud på fire rigtig gode kollegier, der hver lever op til forskellige ønsker og forventninger til studielivet. Hvis ingen af de udvalgte kollegier falder i din smag, kan du blot se flere eksempler på ungdomsboliger ved at bruge vores søgeværktøj.
Hvis du gerne vil bo flot, moderne og lidt uden for indre by, så kan du med fordel kaste blikket på Akeleje Hus ungdomsboliger. Ejendommen er placeret i Valby, men ligger tæt på både Valby Station og Vigerslev Station, samt har bus lige ude foran døren. Du kan altså nemt komme frem med offentlig transport. Området er dog også kendetegnet ved gode cykelruter, så du kan sagtens hoppe op på cyklen og selv køre afsted, når du skal til og fra.
I alt er der 189 boliger til leje, hvoraf nogle er et-værelses og andre to-værelses. Alle lejligheder har en størrelse mellem 34 og 63 m2. Prisen afhænger i høj grad af størrelsen på boligen. Da dette er en relativ ny ejendom, den stod færdig i 2019, er lejlighederne kendetegnet ved moderne indretning og godt lysindfald. Studielejlighederne er udstyret med et Tvis køkken med kogeplade, mikroovn og køleskab med fryseboks. Derudover har alle boliger eget toilet og bad. Der er endda gulvvarme i lejlighederne, så du aldrig får kolde tæer. Derudover er der fælles tagterrasse, elevator, fællesrum og opbevaringsmulighed.
Der er et par krav, som du skal leve op til, hvis du ønsker at søge en bolig i Akeleje Hus. Først og fremmest skal du være mellem 18 og 35 år for at komme i betragtning til en af boligerne. Bor I to sammen, skal blot den ene opfylde dette krav. Derudover skal du have minimum to semestre tilbage af din uddannelse og må ikke være registreret i RKI. Det er desuden ikke tilladt at have husdyr i disse lejligheder.
Fredericiagården er et lidt ældre kollegium, da det blev opført tilbage i 1992. Kollegiet har til gengæld en ideel placering for dig, der gerne vil bo i centrum. Det ligger nemlig knap 800 meter fra Østerport Station, hvorfra der blot er to minutters rejsetid til Nørreport. Du kan tage både S-tog, Metro og diverse Regionaltoge fra Østerport Station, og der er naturligvis også adgang til en lang række busser. Det bliver således intet problem at komme til og fra uddannelsessted, arbejde e.l., hvis du bor i denne del af København.
Ejendommen består af 33 ungdomsboliger, hvoraf 28 af dem et et-værelses lejligheder, men de resterende 5 er to-værelses boliger. Du får mellem 28 og 45 m2, og lejlighederne er alle udstyret med eget toilet, bad og trinettekøkken. Du skal altså ikke ud på gangen for at gå i bad eller lave mad. Der er adgang til en privat gård for ejendommens beboere, et fællesrum, fælles vaskeri, samt et loft- eller kælderrum, afhængig af hvilken lejlighed du bor i. Andre fordele ved Fredericiagården tæller, at det er en røgfri bolig og at man gerne må have husdyr i lejligheden.
Du skal ikke ønske at holde dig for dig selv, hvis du overvejer at søge ind på Gyldenløvesgade Kollegiet. Lige netop dette kollegium minder nemlig i høj grad om et kollektiv. F.eks. er der fælles rengøring og daglig fællesspisning. Det forventes desuden, at beboerne er med til madindkøb, madlavning og opvask i forbindelse med fællesspisninger. De i alt 38 lejligheder er fordelt på 5. etager, hvor hver etage deler stue og køkken-alrum. Du skal altså i høj grad være forberedt på at deltage aktivt for at blive en del af dette kollegium.
Èn af de helt store fordele ved at vælge Gyldenløvesgade Kollegiet er, at du kan slippe afsted med at betale en relativt lav husleje, afhængigt af hvor stort et rum du får tildelt. Derudover betales der et fast gebyr per beboer for madordning, rengøringsmidler, toiletpapir og andre essentielle redskaber i dagligdagen, så disse ting kan du trække ud af dit eget budget. Derudover står du netop ikke med ansvaret for mad og rengøring alene, da I løfter i flok.
For at ansøge om en plads på dette kollegium, skal du gå på eller være optaget på en SU-godkendt uddannelse. Derudover kræver kollegiet, at du har minimum ét år tilbage af dit studie ved indflytning. Det er muligt at ansøge om en plads på kollegiet, hvis du er udvekslingsstuderende eller går i 9. eller 10. klasse og mangler et sted at bo. Du har desuden mulighed for at se stedet før du skriver dig på venteliste eller takker ja til en bolig. Hvis du ønsker dette, skal du blot skrive til den angivne kontaktperson for stedet.
Hvis du leder efter et kollegium med en relativt lav husleje, så er Rigshospitalets Kollegium højst sandsynligt et oplagt valg for dig. Ejendommen består af 414 1-værelses boliger, som alle koster under 3.500 kroner om måneden i husleje. Værelserne er udstyret med eget bad og toilet, samt et garderobeskab og en fransk altan. Madlavning foregår dog i de tilgængelige fælleskøkkener. Hvert kollegieværelse har en størrelse på 16 m2 og må kun beboes af én person. Det er ej heller tilladt at have husdyr på kollegiet.
Rigshospitalets Kollegium er kendt for deres sociale sammenhold. Du skal således være klar på at deltage i sociale arrangementer, hvis du vælger dette kollegie. Du skal i hvert fald som minimum kunne acceptere, at der laves mad i fælleskøkkener. Til gengæld kommer du til at bo på et kollegie med bar, festlokale, tagterrasse, motionsrum, fællesvaskeri, cykelkælder m.m. Der er desuden blot 650 meter til Fælledparken og 2,5 km til Nørreport Station. Du har også mulighed for at tage med bus nærmest lige ude foran hoveddøren.