Man kan ikke komme uden om, at Aalborg er en skøn by at bo i. Der er mange oplevelser i nærområdet, som blot står og venter på dig. Dette gælder både kulturoplevelser, skov, strand m.m. Derudover er der flere uddannelsesinstitutioner at vælge imellem, hvorfor studielivet i byen er veludviklet.
I de nedenstående afsnit kan du læse mere om, hvordan det er at være studerende i Aalborg, samt hvordan du bedst muligt skaffer dig plads på et kollegie / ungdomsbolig. Du behøver altså ikke at frygte at stå uden tag over hovedet, hvis du overvejer at søge ind på et studie i Aalborg.
Aalborg Kommune tilbyder en lang række uddannelser, som kan tages på flere forskellige uddannelsessteder. Det er f.eks. muligt at tage en bachelor- eller kandidatuddannelse inden for forskellige retninger på Aalborg Universitet, læse en professionsbachelor på University College Nordjylland og studere på Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg.
Det betyder dog også, at mange studerende hvert år søger mod byen. Det er både godt og skidt i en vis grad. Først og fremmest er det en god ting, da området og byen har et godt studieliv. Du skal altså ikke langt for at møde andre studerende og har mulighed for at leve din ungdom til fulde. Derudover har byen et godt “omdømme” i forhold til varierende studiejobs. Det lidt negative resultat af, at Aalborg er samlingspunkt for flere uddannelsessteder er, at der kan være rift og studieboliger og -værelser.
Aalborg er desværre ikke meget billigere at bo i end de andre store studiebyer. Du vil således ikke opleve at kunne spare en masse penge, hvis du vælger at studere i Aalborg i forhold til f.eks. København. Når det så er sagt, er der naturligvis mulighed for at finde både dyre og billige boliger, samt nogle midt imellem. Det handler blot om, hvad du er villig til at gå på kompromis med, hvor heldig du er i forhold til tilbud af studiebolig m.m.
Hvis du ender i en bolig, der koster mere, end hvad du lige kan se dig selv “miste” hver måned i forhold til din indtjening, så kan du med fordel undersøge, om du er berettiget til at modtage boligstøtte. Det er dog ikke alle, der kan modtage boligstøtte. F.eks. skal du bo til leje og så skal boligen være udstyret med eget køkken. Det er altså ikke muligt at søge om boligstøtte til en kollegieværelse, hvor man deler køkken. Hvis I bor flere sammen, er det desuden kun én, som skal ansøge om støtten.
Mængden af boligstøtte beregnes bl.a. ud fra følgende faktorer:
Du kan udregne din boligstøtte og læse mere om tilskuddet på Borger.dk.
Som nævnt er Aalborg ikke en lille studieby. Der er mange studerende, som søger til byen ved studiestart. Dette skaber naturligvis også en smule belastning på boligmarkedet, da der er rift om pladserne på de forskellige kollegier. Heldigvis er du ikke helt overladt til dig selv, hvis du vælger at studere i Aalborg. Kommunen har nemlig taget flere skridt for at sikre, at alle nye studerende kan have et tag over hovedet. Dette sker via en boliggaranti og Tag-Over-Hovedet garanti.
Boliggarantien tilbydes til alle nye studerende, der skal starte på en uddannelse i Aalborg i efterårssemesteret. Hvis du melder dig til garantien, vil du komme foran i køen i forhold til at blive tilbudt en kollegie- / studiebolig. Det er muligt at tilmelde sig online i perioden 1. juli til 31. august, hvor indflytning kan være alt mellem 1. august og 15. december.
Du skal dog være opmærksom på, at du ikke har helt så meget at skulle have sagt i forhold til valg af bolig, hvis du skriver dig på boliggaranti-listen. Det skyldes, at du kan blive tilbudt boliger, som du ikke selv har skrevet dig på venteliste til. Og da du kun får ét tilbud fra garantilisten, kan du ikke sige nej, medmindre du er villig til at vente på en bolig via almindelig venteliste. Man kan desuden ikke søge om boliger til to via garantilisten.
Er det ikke lykkedes dig at finde en bolig, og du ej heller har fået tilbudt en via boliggaranti, inden uddannelsens start, har du mulighed for at benytte dig af Aalborg Kommunes “Tag-over-hovedet” garanti. I et sådant tilfælde står du stadig på boliggaranti-listen, men får mulighed for at bo på et vandrehjem med tilskud fra kommunen indtil du kan flytte i en anden bolig. På den måde står du aldrig uden et sted at sove.
Du skal dog være opmærksom på, at du til enhver tid skal opfylde kravene for at kunne gøre brug af både denne garanti og boliggarantien. F.eks. skal du fortsætte med at søge boliger i Aalborg og omegn, samt må ikke takke nej til en bolig, som du får tilbudt via ventelister. Læs meget mere om kravene for de to tilbud på Aalborg Kommunes hjemmeside.
Mange mennesker glemmer, at det faktisk kræver en del arbejde at skrive sig op til diverse studieboliger. Du skal bl.a. være opmærksom på flere forskellige ting, når du ønsker at søge ind på kollegier, så du ikke spilder din egen tid. Det kan virke en smule uoverskueligt, når man også er ved at finde ud af alt omkring ens videre uddannelse. Herunder hjælper vi dig dog til tre aspekter, som du især skal holde øje med i jagten på en lejlighed / værelse.
Derudover kan det også være en god idé at tænke nærmere over, hvad du egentlig forventer af din nye bolig. Foretrækker du f.eks. at holde dig mest for dig selv eller vil du gerne have muligheden for at være social med de andre på kollegiet? Nægter du hårdnakket at dele bad og toilet med andre eller betyder det ikke det store? Og hvordan har du det med et fælleskøkken?
Alle disse overvejelser kan hjælpe dig med at finde en bolig, der passer bedre til dine behov. Vær dog opmærksom på, at du ikke nødvendigvis kan tillade dig at være kræsen, hvis du akut står og mangler en bolig.
Der findes mange gode kollegier i Aalborg, som tilbyder diverse værelser og ungdomsboliger til studerende. Herunder kan du læse et udpluk af nogle af de mest populære kollegier i omegnen af Aalborg. Vil du vide mere om andre kollegier, kan du blot klikke ind på de forskellige på ovenstående liste.
Aalborgkollegiet er ideelt for dig, der gerne vil have en lav husleje og samtidig bo nogenlunde centralt i forhold til diverse uddannelsessteder. For selvom kollegiet ikke ligger helt inde i Centrum, så er der blot nogle hundrede meter til CFU Aalborg og UCN, pædagoguddannelsen. Til Aalborg Universitet er der 2,3 kilometer, hvilket ikke er det helt store, hvis du alligevel regner med at tage cyklen. Aalborg Centrum er blot 4,5 km væk.
Hvis du vælger dette kollegium, skal du være opmærksom på, at du kommer til at dele køkken med de andre beboere. Dette er nemlig et værelseskollegium, hvor alle værelser har eget bad og toilet, men intet køkken. I alt er der 48 værelser fordelt på fire gange, og der hører et køkken til hver gang. Værelserne har egen indgang via en fælles gang, og så har hver af dem adgang til en fransk altan eller en lille have. 46 af lejlighederne er etværelses med en størrelse på mellem 23 til 27 m2. Disse koster knap 2.500 kroner om måneden. De to resterende lejligheder er 1,5 værelses med en størrelse på 29 m2 til 3.300 kroner om måneden.
Dette kollegium er opført i 2021, hvorfor lejlighederne er kendetegnet ved at være moderne og relativt lyse. Det er ikke det billigste kollegie i Aalborg, men til gengæld har du god plads, da alle lejligheder er to-værelses med en størrelse på cirka 50 m2. Samtidig har de alle eget bad, toilet og køkken, så du skal ikke dele med andre. I alt er der 142 værelser til rådighed i ejendommen, hvoraf 8 af dem endda har egen lille altan. Dette er med garanti et kollegium til dig, der nægter at gå på kompromis med din nye lejlighed.
Du får adgang til fællesvaskeri, depotrum, parkeringspladser, cykelstativer, samt en bar og diverse udendørsfaciliteter. Og selvom man i realiteten bor for sig selv, er der rig mulighed for at være en del af et godt studiemiljø på kollegiet. Du kommer til at have cirka 1,5 km til Aalborg Centrum fra dette kollegium. Til Aalborg Universitets City Campus er der 1 km og til Main Campus er der 6 km.
Det er langt fra på alle kollegier, at man må have husdyr. Ofte må man kun have små husdyr, når man endelig må have dem i ungdomsboliger. Så hvis du gerne vil have mulighed for at have en hund, mens du studerer, så skal du skrive dig op til disse studieboliger på Kappavej / Deltavej. Det er nemlig tilladt at have husdyr på kollegiet - af hunde må du dog kun have én. I alt er der 12 stk. et-værelseslejligheder med en størrelse på 32 m2. Alle værelser er udstyret med eget bad, toilet og køkken, samt en lille terrasse.
Du kan sagtens skrive dig op til disse værelser, selvom du leder efter et billigt kollegie. Lejlighederne koster nemlig under 2.000 kroner om måneden. Du skal dog være forberedt på, at du har et stykke til nærmest station og uddannelsessted. F.eks. er der knap 3 km til Aalborg Vestby Station, 4 km til Aalborg Centrum og 9,2 km til Universitetets Main Campus. Det er dog ikke nogle distancer, som du ikke sagtens kan klare på både cykel, i bil eller med offentlig transport. På stedet er der desuden bilparkering, festlokale og et fælles vaskeri.