Hvis man drømmer om at starte sin egen virksomhed og leve af den, så kræver det benhårdt arbejde og masser af knofedt. Det er ihvertfald, hvad andre succesfulde iværksætter skriver, når de beskriver deres rejse fra kældervirksomhed til milliard-foretagende. I denne artikel kigger vi på to bøger, som alle – uanset om de vil være iværksættere eller ej – bør læse. Fælles for dem er, at de alle sammen beskriver, hvordan man banker en virksomhed på benene og får succes som iværksættere. 

Dansk iværksætteris IT-gulddrenge

Første bog, der er værd at læse er Martin Thorborgs “Iværksætter til jeg dør” – en fortælling om, hvordan Thorborg solgte søgemaskinen Jubii, blev millionær og i dag er chef for Dinero – et regnskabsprogram for iværksættere. Den anden er “Kick-Ass” af Jesper Buch, der stiftede Just-Eat i en kælder i Kolding og blev millionær på den baggrund. Han gik gennem ild og vand for “hans lille barn”, og ofrede på den konto både ægteskab og venskaber. 

Martin Thorborg – “Iværksætter til jeg dør”

Martin Thorborg var vild med at spille computerspil, da han var yngre. Han var aldrig rigtig sikker på, hvad han ville og prøvede forskellige ting af før han kastede sig over iværksætteri. Men hans passion var købmandskab og computerspil – disse to ting kombinerede han til at åbne sin første butik med computerspil i København. Senere i sin karriere lavede han så en slags online telefonbog med links til mange forskellige sider – den side hed Jubii.dk. Siden blev lavet om et par gange og blev gjort til en af internettets mest populære sider, da dens primære funktion var at hjælpe folk med at finde det, de ledte efter på nettet. Virksomheden blev senere solgt til et uspecificeret millionbeløb, hvilket gjorde det til en af landets dyreste IT-handler på daværende tidspunkt. Martin Thorborg er i dag stifter og CEO af DInero, som er et regnskabsprogram små og mellemstore virksomheder. Iværksætter til jeg dør, blev skrevet i mellem, at Thorborg havde solgt Jubii og startede DInero. Det er en bog omkring, hvordan hårdt arbejde og branchekendskab stort set altid kan betale sig, og er helt sikkert værd at læse. 

Jesper Buch – Kick-Ass – Fra kælder til milliard

Der er formentlig heller ikke særlig mange i Danmark, der ikke har hørt om Jesper Buch. Stifteren bag Danmarks næststørste IT-succes nogensinde efter Skype. Da den unge Jesper Buch i sin tid var i praktik på den danske ambassade i Oslo fik han lyst til Pizza. Problemet var bare, at han ikke anede, hvor han skulle gå hen og bestille den pizza – og der kom ideen. Ideen skulle vise sig at udvikle sig til udbringningsservicen Just-Eat. I bogen beskriver Buch alle vigtige detaljer om den rejse han med sine to kammerater var på, da han stiftede Just-Eat. Det er en bog om hårdt arbejde, venskab, kærlighed, krig og alt det som omfatter iværksætteri. Har man iværksætter-DNA er den et must-read, men hvis man ikke har så bør man gøre sig selv den tjeneste at læse historien om, hvordan en ung knægt fra Vamdrup solgte en virksomhed til flere milliarder.