Tips til at overleve kollegietiden uden lån og afbetaling

Senest opdateret d. 30. september 2020

Kollegietiden er for mange en mere eller mindre fattig tid.

Det er en tid, hvor man ikke har en særlig stor indtægt, idet de fleste lever på SU. I denne tid behøves du dog ikke at være presset på pengefronten, da der er mange ting, du kan gøre for, at livet på SU bliver lidt nemmere. Noget af det vigtigste er, at du undgår lån og afbetaling. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan overleve kollegietiden uden lån og afbetaling.

Læg et budget

Økonomi 1.0 er et budget – og et realistisk af slagsen. Uanset om du lige er flyttet hjemmefra, eller om du har boet ude i flere år, er det vigtigt at have et budget. Et budget er det, der sikrer, at du har penge til hele måneden, og derudover er det dét, der sikrer, at du får betalt alle dine regninger. Du skal derfor lægge et budget, når du bor på kollegie. I budgettet indgår alle dine udgifter, og du kan derfor nemt overskue, hvor mange penge du skal bruge om måneden. Med et fast budget er det derved også nemmere at se, hvor meget der er tilbage til fornøjelser. Utrolig mange virksomheder tilbyder både lån og afbetaling. F.eks. kan du både købe computere og vaskemaskiner hos LEASY på afbetaling. Når man lever på SU, er det dog bedst, hvis man kan udgå at komme i gæld, og man bør derfor lave en opsparing. Et budget og en opsparing sikrer, at du også har penge til uforudsete udgifter. Derved slipper du for at handle hos LEASY eller nogle af de andre forretninger, der tilbyder køb på afbetaling.

Gå i genbrug

Da kollegietiden er en tid, hvor man ikke har så mange penge mellem hænderne, er det fornuftigt at spare, hvor man kan. Du kan derfor med fordel besøge dine lokale genbrugsbutikker. Ofte ligger kollegierne i de større byer, og her har du også rig mulighed for at besøge nogle af de mange genbrugsbutikker. I genbrugen kan du både finde tøj, køkkenudstyr og møbler. Det kan være ganske interessant at gå på jagt i genbrugsbutikker, da der findes mange gode ting, som andre har kasseret. Hvis du er en ægte genbrugshaj, kan du desuden finde flere ting, som er mange penge værd. Det bedste ved genbrug er, at tingene bliver solgt billigt, og du kan derfor købe ting til dit hjem på budget. Men genbrug er bestemt ikke lig med dårlige ting, da det er muligt at finde mange flotte og lækre skatte. Du skal derfor ikke nødvendigvis gå på kompromis med din indretning, blot fordi du køber ting fra genbrugsbutikker.

Spar penge på mad

Et sted, hvor der er mange penge at spare, er på madposten. Mad er dyrt, og ofte er dette en af de største udgifter om måneden. Det kan derfor godt betale sig at kigge på prisen, inden du køber varen. Der er ofte stor forskel på, hvad de forskellige varer koster, og ofte findes den samme vare i en discountudgave. Gå derfor altid efter den billigste, hvis du godt kunne tænke dig at spare penge på dit madbudget. Et andet godt råd til, hvordan du kan spare penge på mad er ved at lave en madplan. Med en madplan ved du, hvad du skal have at spise hele ugen, og du har dermed også mulighed for at købe stort ind. Når du handler færre gange om ugen, laver du også færre impulskøb, og du sparer dermed penge. Endvidere kan du spare penge på at følge med i de forskellige supermarkeders tilbudsaviser. Har du mulighed for at vælge mellem forskellige supermarkeder, når du handler, kan du derfor vælge det, der har de bedste tilbud.

Køb øl til køleskabet

Kollegietiden er en fantastisk tid. Det er en tid, hvor man hele tiden er omgivet af mennesker, og derudover er det ofte en tid med en masse fester. Dog kan det være dyrt at købe øl i byen eller på café, og du kan derfor spare penge på at have øl i køleskabet. Invitér – med omtanke på din økonomi - derfor dine venner hjem til en øl i stedet for at tage på café. Det skal være sjovt at bo på kollegie, og du behøves derfor ikke at spare øllene væk. Du kan altid spare et andet sted.
Søger du bolig? Søg blandt 694 ledige kollegier i hele Danmark
Søg kollegie her