Svendborg er en god by at være studerende i, da den ikke kravler med studerende, men samtidig formår at have et godt studieliv. Derudover er der en økonomisk fordel ved at vælge Svendborg som studiested, da prisen på diverse lejemål ikke er alt for høj. Man kan derfor sagtens få SU’en til at række langt i Svendborg i modsætning til andre studiebyer i Danmark.
Hvis du overvejer at studere i Svendborg, men gerne vil vide lidt mere om byen generelt og hvad du skal være opmærksom på som studerende i Svendborg, er du kommet til det rette sted. I de nedenstående afsnit sætter vi netop fokus på disse aspekter af dét at flytte til Svendborg og guider dig i forhold til at finde en bolig i byen.
Svendborg er ikke en typisk studieby, som man kender det fra Aalborg, Aarhus, København o.l. Netop af den grund er der både fordele og ulemper ved at være studerende i Svendborg frem for andre kommuner i Danmark. Helt overordnet set kravler byen ikke med studerende, hvilket skaber et lidt mindre studiemiljø. Til gengæld resulterer det i, at studielivet bliver mere privat. Samtidig er du ikke i lige så stor konkurrence med andre studerende om praktikker, studiejobs o.l.
I Svendborg kan du bl.a. studere på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole og Svendborg International Maritime Academy. Der er altså både mulighed for at tage diverse erhvervsuddannelser, professionsuddannelser og maritime uddannelser i Svendborg. Dette skaber et studiemiljø, der er præget af forskellige profiler.
Man skal ikke afskrive Svendborg som et kedeligt sted at tage en uddannelse. Du kan nemlig få en del oplevelser for livet i denne by, som har maritime rødder. Der er f.eks. mange muligheder for at komme helt tæt på havet og så er Svendborg også omgivet af smuk natur. Du kan også bare tage ind til byen, hvis du vil have lidt liv i gaden, da der er store diskoteker, livekoncerter o.l. inde i Svendborg Centrum. Her finder du naturligvis også restauranter, caféer, barer, mulighed for shopping m.m.
Svendborg er et attraktivt sted at studere og bo på kollegie, især hvis man kigger på det fra en ren økonomisk vinkel. Det skyldes, at huslejen for ungdomsboliger og kollegieværelser ikke er helt så dyr, som i andre steder af landet. Hvor du f.eks. kan have svært ved at finde kollegier til under 3.000 kroner om måneden i København, i hvert fald ikke uden at stå på venteliste længe eller være utroligt heldig, så koster de fleste kollegier i Svendborg cirka 3.000 kroner i leje. Der vil naturligvis være nogle udsving i prisen, så nogle er dyrere og andre billigere, men overordnet set er prisen fornuftig for boliger til studerende set i forhold til SU-indkomsten.
På flere af uddannelsesinstitutionernes hjemmesider, og andre sider med Svendborgs studieliv i fokus, bliver der desuden gjort opmærksom på, at der er flere økonomiske fordele ved at være studerende i Svendborg. Det skyldes bl.a., at restauranter, caféer, barer, diverse oplevelser o.l. i høj grad tilbyder studierabat til personer, der er under uddannelse. På den måde kan du lettere få pengene til at række, uden at skulle lade være med at opleve ting, mens du er under uddannelse.
Hvis du nu alligevel føler, at det er lidt svært at få SU’en til at løbe rundt, mens du er studerende i Svendborg, kan du udmærket undersøge, om du er berettiget til at modtage boligstøtte. Boligstøtten kan søges over Borger.dk, og du kan også indtaste dine boligoplysninger direkte på siden for at finde ud af cirka hvor meget du kan forvente i udbetaling om måneden. Normalt beregnes den endelige sats ud fra din egen indkomst, hvad kollegieværelset koster, hvor stort værelset er o.l.
Boligstøtte er ikke tænkt som en ekstra indtægt, der skal betale hele din husleje. Af den grund vil de fleste blot få et tilskud på nogle hundrede kroner. Du kan altså ikke forvente, at dit værelse eller lejlighed kan betales kun ved brug af boligstøtten. Til gengæld hjælper denne indkomst dig til at opnå lidt mere fleksibilitet, da du har flere penge mellem hænderne. Synes du stadig, at du godt kunne bruge flere penge hver måned, kan vi kun anbefale dig at tage et studiejob ved siden af din uddannelse. Det giver dig en større indkomst og erfaring på arbejdsmarkedet.
Helt generelt er der nogle aspekter, som du skal være ekstra opmærksom på, når du er på jagt efter et kollegieværelse og i løbet af ansøgningsprocessen. Dem vil vi kort gennemgå i punkterne herunder, så du er bedre klædt på til at begynde din søgning efter kollegieværelser.
Der er flere kollegier at vælge imellem i Svendborg, hvoraf nogle stiller mindre værelser til rådighed og andre har reelle lejligheder eller ungdomsboliger som lejemål. Det er helt op til dig selv, hvad du foretrækker at bo i / skrive dig op til. Herunder kan du læse om nogle gode kollegieværelser, som især er værd at tage et ekstra kig på.
Tre Roser Kollegiet består af 70 lejemål, hvoraf 12 stk blot består af ét værelse, men det resterende 58 lejligheder består af to værelser. Alle boligerne i denne ejendom har egen indgang, samt eget bad, toilet og køkken. De små lejligheder har dog kun et tekøkken, hvorimod lejlighederne med to værelser har køkken / alrum. To-værelses lejlighederne har desuden egen terrasse. Derudover er der gårdhave, fællesrum og -fællesvaskeri til rådighed for beboerne i ejendommen, samt cykelstativer og parkeringspladser.
Disse kollegieværelser har en størrelse mellem 17 og 33 m2. De koster desuden mellem 2.500 og 4.000 kroner, hvorfor det altså er en fornuftig leje, som du kommer til at betale om måneden, uanset om du bor alene eller sammen med andre. Du kommer til at have knap 2 kilometer til Svendborg International Maritime Academy, så hvis du skal studere der, er disse boliger oplagte at søge. Selv hvis du vælger at studere i Odense, kan du komme dertil på blot 30 minutter i bil.
Skovgården blev oprindeligt bygget i 1996 og består af 80 lejemål á et-rums ungdomsboliger. Hver lejlighed har en størrelse på cirka 26 m2, så der er godt med plads. Den fine mængde plads resulterer desuden i, at hvert værelse har egen indgang, samt bad, toilet og tekøkken for dig. Du skal således ikke dele denne slags faciliteter med andre, og har mulighed for at søge om boligstøtte. Prisen for et værelse på Skovgården kollegie er lidt over 3.000 kroner.
Du kommer til at bo lige ved siden af Svendborg Vest Station. Der er knap 200 meter derhen. Af den grund kan du nemt komme til og fra Svendborg, hvis du nu vælger at studere andetsteds eller i den anden ende af byen. Lige ved siden af finder du dog Social- og Sundhedsskolen, så regner du med at læse til SOSU-medhjælper e.l., kan dette kollegie anbefales. Helt generelt er området omkranset af grønne udendørsarealer, og har både fællesrum, fællesvaskeri, cykelskure og parkeringspladser til rådighed for beboerne. Derudover er der et godt fællesskab på stedet, hvor alle er gode til at kommunikere med hinanden.
Hvis du ikke har noget imod at betale lidt ekstra for at få et godt kollegieværelse, så vil vi anbefale dig at se nærmere på Ørkildsgårdens ungdomsboliger. Næsten alle lejligheder i bygningen er nyrenoveret, hvorfor du er garanteret pæne værelser, som man hurtigt føler sig hjemme i. Alle rum er desuden lyse og lydtætte, så man ikke helt så nemt bliver generet af naboens musik e.l. Alle ungdomsboliger på kollegiet består af to værelser, som er udstyret med eget toilet, bad og trinettekøkken med komfur og ovn. I alt er der 24 lejligheder, som hver især er mellem 23 og 40 m2. Huslejeprisen ligger mellem 3.300 og 4.500 kroner.
Du kommer til at bo tæt på centrum og havnen, hvis du vælger dette kollegie. Det ligger under 1 km fra Svendborg International Maritime Academy og 1,5 km fra Svendborg Station. Derudover er du i gåafstand fra havnen, har handlemuligheder lige ved døren m.m. Disse ungdomsboliger er placeret i et stille område med skov lige i baghaven, så du kan også nemt komme væk fra centrum og gå en tur i skoven, hvis det er det, du ønsker. Området har parkeringspladser til rådighed, men du kan nemt komme frem på cykel eller til bens. Der er også gårdhave, fællesrum og et fællesvaskeri på grunden.