IKEA, Köttbullar, Kanelsnurra, Krebsegilde, Emil i Lönneberga og Lisbeth Salander. Sverige har meget, som vi elsker og beundrer fra Danmark. På den måde har mange af os også et lille tilhørshold til det svenske land. Samtidig er der også nogle fordele ved Sverige, som du for alvor kan nyde af, hvis du overvejer at flytte dertil Derfor får du her en guide til, hvad der er værd at vide, når du vil flytte  over Øresund. 

Jagten på bolig

Når du har besluttet dig for at flytte til Sverige, skal du først og fremmest på jagt efter en bolig. I Sverige er det meget almindeligt at leje en bolig frem for at eje. Dette er fordi, det kan være ret besværligt at få lov til at låne penge til boligkøb, da de i Sverige ikke har nogle kreditforeninger. Samtidig skal man i Sverige betale indkomstskat af fortjenesten på salg af bolig, som gør det mindre favorabelt at købe over at leje. Jagten på lejebolig starter ofte på nettet på boligsites som bostadshub.se eller bostadslistan.se. På begge sider finder du et hav af forskellige lejeboliger fordelt ud på hele Sverige, fra top til tå. Her kan du søge efter bolig ud fra lokation, størrelse og beløb. Er du presset efter bolig, kan du overveje at starte ud med en AirBnb, og derefter finde din lejebolig. 

Det offentlige svenske system

Når du har fundet dit svenske hjem, skal du en tur på Skatteverket og deres Folkbokföring, altså folkeregisteret. Her skal du møde op og registreres med et svensk personnummer. Når du ansøger om dette, skal du medbringe din svenske lejekontrakt og dit danske pas. Det er derfor vigtigt, at du først gør dette, når du har fundet et sted at bo. Det kan også være en fordel at medbringe en ansættelseskontrakt, hvis du er flytte på grund af arbejde. På den måde får de svenske myndigheder indsigt i din gøren og laden i landet. Når dette er overstået, skal du søge om et svensk ID-kort. Dette betyder endnu en tur på Skatteverket. Her betaler du 400 SEK for at få et ID som er din svenske legitimation. I Sverige bruges dette kort til en masse. Det er blandt andet et krav, når du skal leje en film eller købe et mobilabonnement, men altså også når du skal have oprettet en svensk bankkonto. 

Det svenske sundhedsvæsen

Når du er registeret i Sverige, har du ret til samme behandling i sundhedssystemet, som almindelige svenskere har. Alle svenskere tilhører en Vårdcentral, som er et lægehus. Du vælger selv dette sted, og er altså her, hvor du går til læge. Skal du bruge en læge akut, ringer du 112, lige som vi gør i Danmark.  Det er her værd at vide, at man i Sverige har små afgifter, patientafgifter, for eksempel hvis du skal overnatte på sygehus. Dette er små, symbolske beløb, men du skal altså ikke blive overrasket, hvis du bliver krævet penge af det svenske sundhedsvæsen. Dog kan du gå ud fra, at det meste finansieres af det offentlige, som i Danmark.