Er du spritny studerende, som ønsker at leje din nye studiebolig privat? Eller har du alternativt en privat bolig, som du gerne vil udleje? En vurdering af ens bolig kan være utrolig brugbart, hvis man gerne vil udleje sin bolig. Står du med en bolig, som du gerne vil leje ud, eller sidder du på den anden side af hegnet og vil gerne leje privat, kan en ejendomsvurdering skabe ro i sindet i forbindelse med både ind- og udflytning.

Sådan fungerer en ejendomsvurdering

Der er mange måder at vurdere ejendomme på, derfor er det også en god idé at alliere sig med en fagkyndig, som kan forklare mere om det. Det kan dog opsummeres i korte træk således: Der er forskellige typer af ejendomsvurdering, og alt efter hvor i udlejningsprocessen du er, er der én, som er den bedste at vælge. Eksempelvis er det muligt at få foretaget ejendomsvurdering offentligt. Som med de fleste andre processer, der involverer ordet ”offentligt”, handler dette om ejendomsværdiskat. Denne type er typisk kun udlejer interesseret i.

Den type, som oftest foretages af en ejendomsmægler, og som de fleste af os tænker på, når vi tænker ”ejendomsvurdering”, er en salgsvurdering. At få en boligs salgsvurdering kan også betyde at få dens markedspris. Denne type vurdering resulterer nemt og fint i, hvad boligen er værd i kroner. En salgsvurdering foretages af en ejendomsmægler, men det anbefales at du får fat i mere end én ejendomsmægler til at foretage salgsvurderingen for dig. Du skal dog ikke frygte en stor regning: De fleste mæglere tilbyder nemlig vurdering gratis, så du slipper helt for at betale!

Gør-det-selv-metoden til ejendomsvurdering!

Ikke interesseret i at inddrage en ejendomsmægler? Det er muligt at få det gjort helt gratis online! Dog er ulempen ved dette valg, at du selvfølgelig skal ordne det hele selv. Her gælder det om at have papirerne i orden, så du kan få udfyldt alt korrekt. Der er indtil flere hjemmesider, som gerne vil hjælpe dig med at foretage din egen ejendomsvurdering, og du kan nemt finde dem med en hurtig søgning på nettet. Her er det vigtigt, at du er opmærksom på din boligs stand og fremtræden.

For en online beregning af din bolig gælder en del faktorer. Eksempelvis er det, som det tit hænder med ejendomme, virkelig vigtigt at beliggenheden er god. Dette kan eksempel være i forhold til afstand til indkøb, skole, offentlig transport og så videre. En onlineberegner vil også være bevidst om udviklingen på markedet, så når alle de unge studerende flokkes om et område, bliver dette medtaget i beregningen af din boligs værdi. Dette kan jo være en god fordel, både for udlejere og lejere: Studerende vil jo gerne bo tæt på studerende!

Så er både udlejer og lejer dækket ind

Med en professionel vurdering af boligen i forbindelse med flytning, kan både lejer og udlejer vide sig sikre i, at alle er informerede om boligens stand. Der vil også blive dokumenteret hvorledes boligen så ud, og ved at involvere en tredje part, som ovenikøbet har ekspertise på området, kan både udlejer og lejer føle sig mere sikre på, at alt er foregået korrekt.