Studiebolig – leje, kollegie eller forældrekøb?
Senest opdateret d.
30. september 2020
Skal du til at finde en studiebolig, fordi du skal i gang med at studere? Så er der flere muligheder. Du kan selvfølgelig leje en almindelig lejlighed, men der findes også andre metoder at finde studieboligen på. Ofte har du ikke så mange penge til rådighed, når du er studerende, så det skal du også have med i dine overvejelser. Derfor har vi her samlet tre bud på en studiebolig, der ikke kun sætter fokus på den almindelige lejebolig.
Bo på kollegie, og bo billigt og socialt
Den mest oplagte form for studiebolig, når du er studerende, er at bo på kollegie. Det er en meget billig måde at bo på, og her får du også det sociale med. Ofte kan du skrive dig op til at bo på kollegie på diverse sider. Det gode ved kollegier er også, at det tit er et krav, at du er studerende. Så er du sikker på at bo med andre unge, der står i samme situation som dig.
Ulempen kan være, at man skal dele toilet og køkken, men det kan også have sin charme. Igen har det stor indflydelse på det sociale aspekt. Det kan være smart at have et godt socialt samvær, hvis du lige er flyttet til en ny by og måske ikke kender så mange. Det er ofte tilfældet, når du er startet på et nyt studie. Så er det en god ide at få venner andre steder end studiet, da det kan give en form for tryghed. Så hvis du gerne vil bo billigt og socialt, er et kollegie lige noget for dig.
Bo i kollektiv sammen med andre unge
Hvis du i stedet gerne vil have fornemmelsen af at bo sammen med en familie, kan det være en fordel at bo i kollektiv. Så bor du sammen med måske fire eller fem andre unge/ældre i et hus eller en lejlighed, som i tilsammen betaler for. På den måde kan du også bo billigt og måske få mere plads end du ville, hvis du boede selv. Ofte er der nemlig en stue, du også kan bruge. Så er den måske fælles sammen med et køkken og bad, og så har du dit værelse for dig selv.
Overvej forældrekøb
Når man er studerende, har man måske ikke nok penge eller en god nok økonomi til at købe sin egen bolig. Men på det seneste er forældrekøb igen blevet meget populært. Her vil dine forældre investere i en lejlighed, som du kan bo i, mens du studerer, og så kan de eventuelt sælge den igen senere. På den måde er det en investering for dem.
Når du skal købe en ejendom – om det er forældrekøb eller ej – så er der flere ting, du skal have styr på. Du skal blandt andet have tinglyst et skøde. Skødet skal bruges til at bevise, hvem der har retmæssigt ejerskab over ejendommen. Det kan også være en god ide at få hjælp til boligkøbet med køberrådgivning. Så kan du få hjælp til hele købsprocessen, og du er sikker på, at alt går som det skal. Der er nemlig mange ting og dokumenter, du skal have styr på under et boligkøb.