Er du på udkig efter en studiebolig? Få her 5 tips til din boligjagt
Senest opdateret d.
30. september 2020
Når man leder efter bolig, måske særligt hvis man som ung for første gang skal flytte hjemmefra, er boligjagten ofte langt fra en dans på roser. Især i de store byer som København, Aarhus og Odense er der rift om budgetvenlige studieboliger. Derfor giver vi dig her 5 brugbare tips til at præcisere din boligjagt.
#1 Klargør din krav og forventninger
Start med at gøre dig klart, hvad du har af tanker om dit fremtidige hjem. Læg dig først og fremmest fast på et budget. På en SU er det typisk begrænset, hvad man har af råderum til husleje. Overvej også hvilket område du ønsker at bo i, for eksempel en max afstand fra der, hvor du skal studere.
Tænk også over om du vil have eget køkken, bad og måske altan. På den måde kan du bedre afgrænse og målrette din søgen. Vær villig til at gå på kompromis, dit første hjem er jo sjældent en permanent bopæl.
#2 Bo samme med andre
Af økonomiske årsager kan det være en stor fordel at have bofæller. Søg efter bofællesskaber, kollegier eller måske kollektiver. I den type boliger er man flere om at betale fælles udgifter såsom husleje, internet, tv og forsikringer. En løsning der åbner op for flere alternativer, og som giver dig rig mulighed for at danne venskaber i en ny by.
#3 Vær i god tid
Jo før du starter din boligjagt, jo bedre. De danske studiebyer oplever hvert år max belægning, så snart kommende studerende får beskeden om, at de optaget på drømmestudiet. Hvis du eksempelvis ved på forhånd, at du skal studere i Aarhus, så skriv dig med fordel op til et kollegieværelse allerede ét år eller to inden du egentlig skal bruge det. På den måde har du fra en start et forspring i køen.
#4 Tag alle muligheder i brug
Vær kreativ og proaktiv i din boligsøgning. En boligjagt er hårdt arbejde, der kræver, at du konstant er opmærksom og aktiv på diverse boligportaler. Skriv dig op her på sitet og få adgang til mere end 600 kollegier, studieboliger og ungdomsboliger i Danmark.
Brug også med fordel dit netværk. Fortæl alle du møder, at du er på boligjagt. Opdater dine sociale medie kanaler, så hele dit netværk har mulighed for at hjælpe dig på vej i din boligjagt.
#5 Brug din sunde fornuft
Selvom mange boligsøgende nærmest kan opleve en følelse af desperation efter et sted at bo, så undgå at gå i panik og sige ja til en unfair aftale. Nærlæs altid en lejekontrakt nøje og betal aldrig husleje eller depositum kontant. Overfør betaling via bankkonto, så du har en kvittering på overførslen. Du kan desuden altid søge vejledning hos huslejenævnet i din bopæls kommune eller hos Lejernes Landsorganisation.
Endelig tilbyder flere danske studiebyer boliggaranti. I praksis betyder det, at du som ny studerende skal tilbydes et kollegier eller ungdomsbolig kort før eller lige efter studiestart.
Søg blandt 600+ studieboliger på Findkollegie.dk - og find den studiebolig som passer dig bedst
Er du studerende og mangler et sted at bo? Så har Findkollegie.dk gjort det nemt for dig. Vi har 600+ studieboliger samlet ét sted. Klik her for at se ALLE boliger i din by.
Er du på udkig efter generelle lejeboliger, så kan du med fordel også bruge www.husvild.dk, der samler mere end 3000+ udlejningsejendomme i Danmark.