Den studerendes vej til drømmeboligen
Senest opdateret d.
30. september 2020
Selvom der er langt til september, så er ansøgningsfristerne til diverse drømmestudier rundt omkring i landet snart nået. Snart vil mere end 60.000 mennesker skulle forberede sig på at begynde eller fortsætte et liv som studerende. Mange af disse mennesker vil være nødt til at flytte til deres studie. Af den grund er der meget rift om de attraktive boliger i studiebyerne, når sommeren er over os. Derfor bør du, som søger den helt perfekte studiebolig til dig, gøre dig den tjeneste at læse denne guide til, hvordan du sikrer dig de bedste chancer i boligræset.
Vær bevidst om dine ønsker
Boliger kommer i mange størrelser og former. Skal du bo på kollegie, i egen lejlighed eller i et bofællesskab? Vil du helst bo i centrum, til en høj husleje, men med nem adgang til hele byen? Eller kan du klare en rask cykeltur hver morgen, og vil hellere bo lidt større og billigere? Overvej med dig selv, hvad du ønsker, og hvad du ikke ville kunne acceptere. Det er vigtigt ikke at havne i en bolig, der kun gør dig i dårligt humør. Hav derfor styr på dine prioriteringer.
Som studerende kan du dog heller ikke forvente, at den perfekte bolig findes hver gang. Du kan derfor blive nødt til at gå på kompromis indimellem. Derfor er det vigtigt at du kender dine behov og ønsker. Sæt barren højt, så du har mulighed for at sænke den undervejs
Begynd så tidligt som muligt
Hvert år starter mange studerende et studie, uden at have egen bolig i nærheden af studiet. Det er stressende for de studerende, og i mange tilfælde også dyrt, både når det kommer til tid og penge. Vær derfor ude i god tid, når du begynder din boligsøgning. Hold øje på diverse boligportaler og undersøg i dit netværk, om der er nogen, som ved noget. De fleste boligselskaber skriver folk op, fra de fylder 15 år. Du kan derfor allerede nu komme på venteliste til en bolig nær dit drømmestudie.
Lige som penge, så hænger boliger heller ikke på træerne. Det er derfor vigtigt, at du bliver ved med at søge, indtil du finder det rigtige. De fleste mennesker oplever flere afslag end tilbud, men det betyder blot, at man skal holde hovedet oppe og fortsætte jagten.
Undersøg samtidigt, om din studie by har boliggaranti. I bl.a. Odense findes Tag over hovedet-ordningen, der sikrer nye studerende en bolig fra studiestart, såfremt de ikke har kunnet finde en selv. Boligerne er som oftest kommunale bygninger, som er ude af drift. Man bor som regel sammen flere mennesker i samme rum, men det kan gå an, som en midlertidig løsning. Hvis din kommune tilbyder boliggaranti, så forhør dig hos kommunen, hvis uheldet skulle være ude.
Få undersøgt kontrakten
Når den rigtige bolig til den rigtige pris er fundet, er det blevet tid til at bytte sin underskrift for lidt nøgleværk. Det er imidlertid ikke altid lige nemt at gennemskue, om det man skriver under på, også er i orden. Er huslejen korrekt, eller har udlejeren skruet den i vejret? Indeholdes depositummet ulovligt ved fraflytning? Hvilke ydelser er egentligt dækket fra udlejeres side? Hvis de juridiske formalia virker uforståelig, bør du få undersøgt den hos en advokat eller anden fagperson. Skulle det være sådan, at der opstår en konflikt imellem dig og udlejer, kan du få juridisk hjælp her. Der er en hel jungle af paragraffer og love, når det kommer til boligudlejning, indimellem er det ikke til at sige, om man bliver snydt. Gør derfor dig selv den tjeneste at få en advokat til at læse kontrakten igennem.