Bor du i en lille lejlighed eller på kollegie, kan det godt blive et problem, når du skal vaske tøj. For hvor skal du gøre af tøjet, når det skal tørre. Det er tørring af tøjet, der tager allermest plads. Hvis du tørrer tøjet indendørs, så stiger luftfugtigheden, som måske i forvejen er høj, fordi lejligheden ikke er så stor. Se med herunder, og få nogle gode tips til, hvad du kan gøre.

Du tænker sikkert ikke lige over det, når du lejer en lille – måske endda en etværelses – lejlighed eller flytter på kollegie, at det kræver plads at tørre tøj. Du skal både have tørt dit tøj – busker, bluser, undertøj osv. – men også håndklæder, sengetøj og andre tekstiler, du bruger i hverdagen. Vi giver dig herunder nogle gode råd til, hvordan du kan bære dig ad med at få tørt alt dit tøj.

1. Vask ofte

Den helt klart bedste og billigste måde at tørre tøj på er udendørs på en tørresnor eller et tørrestativ. Et tørrestativ behøver ikke fylde alverden.

Du kan få tørrestativer, du kan hænge på altanen, tørrestativer der kan foldes sammen, når de ikke er i brug eller som kan skubbes helt tæt ind til væggen – f.eks. i brusekabinen.

Det er klart, at der på små tørrestativer ikke kan være oceaner af tøj, så det er vigtigt, at du vasker tit, så du altid har plads til at tørre dit tøj på tørrestativet.

2. Luft ud, og skab ventilation

Tørrer du indendørs, skal du huske at lufte godt ud imens, så indeklimaet ikke bliver dårligt og sundhedsskadeligt. Luft gerne ud, inden, imens og efter du har tørret tøj.

Anskaf evt. en affugter, som kan hjælpe med at holde luftfugtigheden nede. Anskaf dig evt. også et hygrometer, så du kan holde øje med, om luftfugtigheden bliver for høj. Den bør ikke være over 60 %.

3. Centrifuger dit tøj kraftigt, og ryst det

Centrifuger dit tøj på de højeste omdrejninger, din vaskemaskine og dit tøj kan klare. Så får du så meget vand ud af tøjet som muligt. Og så er der mindre vand, der skal fordampe under tørringen.

Når du hænger tøjet op, så ryst det godt igennem. Det gør tøjet mere luftigt, og det hænger ikke i klumper eller folder, der forlænger tørretiden. Samtidig har det den fordel, at tøjet er mindre krøllet efter tørring, så du måske slipper for at skulle stryge det.

4. Vask sjældnere

Ja, det lyder måske fjollet, når det lige er blevet nævnt, at du skal vaske ofte. Men det vi mener, er, at du ikke altid behøver at vaske dit tøj, fordi du har haft det på en enkelt gang. Selvfølgelig er der visse beklædningsdele, som du ikke skal gå med i flere dage i træk, men f.eks. dine jeans, et tørklæde eller en trøje kan du sagtens have på flere gange, før disse beklædningsgenstande skal vaskes.

For hyppig vask er også bare med til at slide tøjet hurtigere.