3-retters gourmetmenu på SU

Senest opdateret d. 30. september 2020

Mit navn er Martin, og til hverdag studerer jeg Datalogi på SDU. Derudover er jeg meget mad- og vin interesseret, og driver madbloggen Rigeligtsmør.dk. Pga. af min store interesse for mad og vin, så prioriterer jeg nok at bruge lidt flere penge på mad og vin end de fleste andre studerende, og definitionen af, hvad der er dyrt/billigt er typisk meget individuelt. Selvom man er på SU, så kan man sagtens lave god og lækker mad. Langt hen af vejen handler det selvfølgelig om prioritering, men dermed ikke sagt, at man ikke kan lave god mad til få penge. Jeg har prøvet at sammensætte en menu, som jeg vil mene, at de fleste studerende kan få råd til at lave, hvis der skal en lækker 3 retters gourmetmenu på bordet – dog uden, at det bliver for kompliceret/tidskrævende at lave. Om man vælger at bruge en billig kylling til 40,- eller en stor økologisk hane til langt over 100,- er selvfølgelig op til den enkelte, men jeg vil dog anbefale at bruge en kylling af nogenlunde kvalitet. Personligt synes jeg, at de franske Label Rouge/Maine kyllinger (bedre kendt som princip! kylling fra Føtex/Bilka eller gourmetkylling fra Netto – SuperBest forhandler dem også), er et godt alternativ til en dyr økologisk kylling, hvor man får meget mere smag end i en helt billig kylling. Den 3 retters gourmetmenu, jeg har sammensat, består af en simpel forret, der kræver minimal forberedelse, som består af koldrøget laks, rygeostcreme, lynsyltet agurk, rugbrødscroutoner og lidt frisk salat og dild. Rygeostcreme, agurk og rugbrødscroutoner kan laves i forvejen, og så skal retten bare samles. Hovedretten er den klassiske franske ret Coq au Vin, som betyder “hane i vin”, hvor jeg dog har valgt at bruge kylling i stedet for hane. Denne ret kræver lidt mere forberedelse, men den er stadigvæk relativt let at gå til. Hvis man ikke er så meget for at skulle partere en hane/kylling selv, så kan man sagtens nøjes med at bruge hane-/kyllingelår i stedet for. Desserten er ligesom forretten rimelig simpel og let at gå til. Det er den klassiske italienske dessert Panna Cotta, som jeg har gjort lidt nordisk ved at tilføje lidt skyr – skal det være helt klassisk, så kan du finde opskriften på en klassisk panna cotta på min blog. Jeg har valgt at komme lidt frisk passionsfrugt ovenpå, men man kan stort set bruge, hvilken som helst slags frugt. Selve panna cottaen tager ikke mange minutter at smække sammen, hvorefter den skal stå og sætte sig i min. 2 timer i køleskabet. Derfor er det også en dessert, som efterhånden er blevet lavet mange gange herhjemme, når der skal dessert på bordet. Jeg håber, at nedenstående opskrifter kan bruges og være med til at inspirere dig i køkkenet. Hvis du har nogle spørgsmål, eller giver dig i kast med en eller flere af opskrifterne, så skal du være velkommen til at smide en kommentar nedenfor og spørge løs og fortælle, hvordan resultatet bliver.

Koldrøget laks med rygeostcreme, agurk og rugbrødscroutoner

Opskriften er til 4 personer
  • 240-280 g koldrøget laks (fåes hos de fleste fiskehandlere. Kan erstattes med varmrøget laks)
  • 1 agurk
  • 100 g sødmælksrygeost
  • 100 g creme fraiche 18%
  • Salat (f.eks. friseesalat eller portulak)
  • Et skvæt hvidvinseddike
  • Et par skrive daggammelt rugbrød
  • Lidt dild (eller anden krydderurt)
Lav rygeostcremen ved at røre rygeost og creme fraiche godt sammen, og smag til med salt og peber. Skær det daggamle brød i små stykker, og rist det på panden i en go’ klat smør, og krydr med lidt salt. Lad dem køle af på noget fedtsugende papir. Skræl agurken, og skær den ud – jeg valgte at lave kugler med et parisiennejern, men man kan skære den ud, som man selv ønsker. Kom den udskårne agurk i en skål sammen med et par spsk. hvidvinseddike, salt og peber, og vend det godt rundt. Lad det trække minimum 30 min. på køl. Den koldrøgede laks skæres ud i mindre stykker (varmrøget laks falder lettere fra hinanden, og kan brækkes i mindre stykker), og salaten vaskes godt. Anret lidt rygeostcreme på en tallerken sammen med agurk, salat og laks - pynt med lidt dild, og drys rugbrødscroutoner udover til sidst.

Coq au Vin

Opskriften er til 4-6 personer
  • 1 hane/kylling (eller et over- og underlår pr. person), parteret (se hvordan du parterer en kylling her)
  • Ca. 150 g bacon
  • 1 stort løg
  • 4 fed hvidløg
  • 3-4 gulerødder
  • 2 spsk. mel
  • 1 flaske rødvin
  • Et lille bundt timian
  • 200-250 g champignon
  • 100-150 g syltede perleløg (på glas)
  • Evt. lidt friskhakket persille
Start med at partere hanen/kyllingen i 8 stykker (4 stykker bryst, 2 overlår og 2 underlår). Der findes masser af videoer på youtube, som illustrerer, hvordan man parterer en kylling. Baconen skæres ud i små stykker på ca. 1 x 1 cm. Løg og hvidløg snittes fint. Skræl gulerødderne, og skær dem i lidt grove stykker, og sæt dem til side. Steg baconstykkerne i en stor gryde i lidt olie. Tag baconstykkerne op, og læg dem på lidt fedtsugende papir. Brun hane-/kyllingestykkerne af i gryden ved jævn varme, til de er flotte gyldne, og tag dem op af gryden. Steg løg og hvidløg et par min. til de begynder at blive blanke. Kom bacon og hane-/kyllingestykkerne tilbage i gryden, drys med mel og tilsæt vinen sammen med timianen (bind den evt. sammen med lidt køkkengarn, så det er nemt at fiske op igen). Sæt låg på gryden, og lad den stå og simre på lavt blus i en times tid. Gryden kan også sættes i ovnen ved 150 grader. I mellemtiden renses champignonerne og skæres i grove stykker, hvorefter de ristes godt af på en pande i en go’ klat smør. Krydr med salt og peber. Tilsæt de stegte champignoner og syltede perleløg til retten, når den har simret i ca. 45 min. Når retten er færdig, smages den til med salt og peber. Server retten med en go’ kartoffelmos eller bare lidt godt brød, og drys med friskhakket persille inden servering.

Panna cotta med skyr og passionsfrugt

Opskriften er til 4 personer
  • 2 dl skyr
  • 3 dl piskefløde 38%
  • 2 blad husblas
  • 2 stor stang vanilje
  • 40 g sukker
  • 4 passionsfrugter
Flæk vaniljestængerne, og skrab kornene ud af stængerne. Kom vaniljekorn og de tomme stænger op i en gryde sammen med fløde og sukker. Kog forsigtigt op under omrøring, og ta’ det af varmen, så snart det koger. Lad det stå og trække 5-10 min. inden du tager de hele vaniljestænger op. Udblød husblassen i koldt vand i 5-10 min. og rør det ud i fløden, når den har stået og trukket lidt. Når husblassen er smeltet, piskes skyren ud i, og massen fordeles i 4 serveringsskåle. Sæt skålene på køl i minimum 2 timer, så panna cottaen kan sættes sig. Inden servering halveres passionsfrugterne, og frugtkødet skrabes ud af skallen med en ske, og fordeles oven på panna cottaerne. Bon appetit! Følg med her på siden eller like vores Facebookside, Findkollegie, for flere guides og tips som denne!
Søger du bolig? Søg blandt 694 ledige kollegier i hele Danmark
Søg kollegie her