Er du akut boligsøgende?

Senest opdateret d. 30. september 2020

Hvert år ved studiestart opstår der et enormt akut boligbehov hos studerende, som skal finde et sted at bo i nærheden af deres studie. Og der er rigtig mange studerende, som må bo i usle kældre eller lignende, fordi de ikke kan finde et sted at bo. Der kan gå lang tid, før du kan komme ind på et kollegie/ungdomsbolig. Derfor er det vigtigt, at få skrevet dig op i god tid, hvis kunne tænke dig at bo på et kollegie eller i en ungdomsbolig eller studiebolig. Selvom du blot går i 1.g på gymnasiet, og ikke ved, hvor du skal studere, så skriv dig op på kollegier og ungdomsboliger, i hvert fald i de største byer (Aarhus, Aalborg, Odense og København) – det er jo helt gratis at gøre, og tager ikke meget mere end 20 min. Så slipper du for at stå i samme situation, som mange studerende gør i dag. Men står du nu i den situation, at du akut søger en bolig, og ikke har fået skrevet dig op til et kollegie/ungdomsbolig i god tid, så er der et par ting, som du kan gøre, for at finde et sted at bo. Vi vil i dette indlæg gennemgå 5 råd.

#1: Lej private lejligheder

En mulighed er at leje en privat lejlighed. Her kan du bruge en tjeneste som fx Lejebolig.dk til at finde studieboliger. Du skal være opmærksom på, at det koster penge at have en bruger hos Lejebolig.dk. Der findes et par gratis portaler, men der er udvalget af lejligheder dog ikke lige så stort.

#2: Lej tomme ældreboliger

Boligorganisationerne; KAB, 3B, Lejerbo, AAB og VIBO er gået sammen om at leje tomme ældreboliger ud til studerende. De ligger centralt i København, nemlig på Nørrebro, Bispebjerg, København K og i Sydhavnen. Du skal være opmærksom på, at disse lejligheder ikke er helt billige. De koster nemlig minimum 5.000 kr. om måneden med varme og vand - der er dog mulighed for boligstøtte. Der er tale om 1- eller 2-værelses lejligheder, hvor der er gode køkken- og badefaciliteter, og nogle af lejlighederne kan bebos af flere end én person. Du kan læse mere om det her.

#3: Findroommate.dk

Har du ikke noget imod at skulle bo sammen med en anden, så kan Findroommate.dk være en perfekt hjemmeside for dig. Hjemmesidens primære formål er, at du skal have mulighed for at finde en roommate, som du kan bo sammen med. Men ofte har de personer som søger en roommate derinde, allerede en lejlighed, som du kan flytte ind i.

#4: Vælg kollegier lidt længere væk fra dit studie

Der er ofte længst ventetid på de kollegier, som ligger mest centralt. Så du vil derfor kunne øge dine chancer ved at søge de kollegier, som ligger lidt uden for byen. For det behøver altså ikke at være dårligt at bo på et kollegie, som ligger lidt uden for byen. Studentum.dk har lavet et godt interview med en kvindelig studerende (se det her), som bor på et kollegie i Lyngby, hvilket hun er rigtig tilfreds med. Og med den offentlige transport tager det hende ikke mere end 20 minutter hver vej til sit studie på Østerbro. Derudover er huslejen ofte også lidt billigere - og så er der jo også ofte lidt smukkere naturomgivelser, som man kan nyde. Så et godt råd er også at søge kollegierne lidt uden for centrum.

Bonus tip

Vi runder af med et lille bonus tip. Hos nogle kollegier/ungdomsboliger har du mulighed at skrive en motiveret ansøgning, som nogle gange går hurtigere end ventelisten. Til følgende kollegier skulle det være muligt at skrive en motiveret ansøgning:
  • Industrikollegiet
  • Rigshospitalets Kollegium
  • Otto Mønsteds Kollegium
  • Håndværkerkollegiet
  • G.A. Hagemanns Kollegiet
  • Collegium Juris
  • P. Carl Petersens Kollegium
  • Nordisk Kollegium
  • Tietgenkollegiet
  • Studentergården
  • Egmont Kollegiet
  • Vartorv Kollegiet
Søger du bolig? Søg blandt 694 ledige kollegier i hele Danmark
Søg kollegie her